Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1749
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05063
Adresa: 70
Localitate: sat aparţinător HOROATU CEHULUI; oraş CEHU SILVANIEI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", cu silueta ei svelta atrage privirile trecatorilor pe soseaua ce duce la Zalau. Inscriptia sapata pe peretele de sud, distrusa partial prin taierea ulterioara a ferestrelor, mentioneaza ca: "Aceasta sfanta biserica s-au inceput a se zidi la anul domnului 1747, ingatat 1749, la sfintenie ... in zilele inaltatei craiesii Maria Terezii ... "
Planul constructiei este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Sistemul de boltire este alcatuit dintr-un tavan drept peste pronaos, bolta semicilindrica peste naos, iar bolta altarului, mult mai ingusta, inscrie la vest un arc ce se racordeaza prin trei fasii curbe cu peretii de est, sud-est si nord-est.
Talpa bisericii este decorata pe cea de a doua barna cu o "franghie" puternic profilata, incadrata de doua chenare alcatuite din linii frante.
Prispa are o dantelarie de sculptura din care se detaseaza lantul de ciupercute si rozetele inconjurate de "franghie". Decorul bogat se intinde pe stalpii de sectiune dreptunghiulara si pe umerasii arcadelor.
Acadramentele intrarilor sunt impodobite cu chenare de "franghie", romburi duble si corzi de vita de vie cu struguri, bazele fiind marcate cu rozete.
Pictura executata de zugravul Ioan Prodan, cel care a infrumusetat si bisericile de lemn de la Barsa sau Bulgari, a fost acoperita din nefericire, in zilele noastre, cu un tapet.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)